Image Map

... blue-eyed Sarah

Time started: 16.16
Listening: It's De-Lovely - Robbie Williams




Eerder deed ik een review voor Radio West over Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. Vaak zijn verfilmingen, waar je het boek al van hebt gelezen, een tegenvaller. Ik hield dus mijn hart vast. Maar omdat een vriendin, die ook het boek had gelezen, had verteld dat ze het toch een goede film vond waagde ik mij er vorige week toch aan.


Mésuline Mayance als Sarah Starzinski keert in de Tweede Wereldoorlog terug naar het voormalige huis op zoek
naar haar broertje die alleen achter bleef toen Sarah en haar ouders werden opgepakt tijdens de Vel d'Hiv razzia.


Kirsten Scott Thomas als journaliste Julia Jarmond die in 2009 het huis van haar schoonouders heeft overgekocht.
Voor haar werk doet ze onderzoek naar de Vel d'Hiv razzia.


Uiteraard komen niet alle details die in het boek worden beschreven terug in de film. Maar de makers weten de wijziging van het medium goed om te zetten. Ze zijn er in geslaagd een goede afweging te maken in welke elementen te laten voor wat ze zijn en welke elementen toe te voegen om dat gemis aan te vullen. Een bijzondere maar geslaagde keuze daarin was om het verhaal van Sarah te blijven volgen. In het boek wordt de lezer op een bepaald moment alleen achtergelaten met de zoektocht van Julia. De lezer volgt Sarah's leven zelf niet meer. Alle overige informatie verkrijgt de lezer slechts door het onderzoek van Julia. In de film is er echter geen sprake van deze overgang. De kijker volgt ook de volwassen Sarah (Charlotte Poutrel), haar vertrek bij haar pleegouders, haar eerste ontmoeting met haar man en hoe haar verleden haar gevangen houdt.




Julia toont Sarah's zoon (Adain Quinn) een foto van zijn moeder als kind


Ondanks de tragisch inhoud van de film hebben schrijvers Gilles Paquet-Brenner (tevens regisseur van de film) en Serge Joncour er voor gekozen om niet te vervallen in gruwelijke beelden. Het verhaal is weerzinwekkend genoeg en behoeft geen nadruk in getoonde beelden. Er wordt vooral een sfeer neergezet door bijvoorbeeld gebruik te maken van bepaalde kleuren filters en de sfeerbijdragende muziek van Max Richter.

De volgende stills komen hier vandaan:














Naast het historisch droevige gegeven dat tragische gebeurtenissen plaats vinden om andere tragische gebeurtenissen te voorkomen komt ook de historische droevige geschiedenis van de razzia van de Vel d'Hiv in deze film naar voren. Zoals in Nederland procentueel de meeste Joden konden worden gedeporteerd doordat Nederland (nog steeds als één van de weinige landen) als een politiestaat wil bijhouden waar iedereen woont. Zo kent ook de Franse bevolking een zwarte bladzijde in de betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog. Bij de Vel d'Hiv razzia waren het niet de Duitsers die de razzia uitvoerde maar de Franse politie. Bovendien besloot zij eigenhandig om naast Joodse volwassenen ook Joodse kinderen op te pakken en onder onmenselijke omstandigheden op te sluiten in het snikhete overdekte wielerstadion Vélodrome d'Hiver.
Voor wie meer informatie wil over de Vel d'Hiv razzia verwijs ik naar deze wikipedia pagina.


Time ended: 17.01
Listening: Under the Stars - The Lion King OST


Edit: Ook in andere landen in Europa werden mensen op onmenselijke wijze in een gebouw gestopt alvorens op transport te worden gezet. Hierdoor kregen de gebouwen een depot functie zodat wanneer er plaats was in een kamp direct nieuwe mensen konden worden afgevoerd. Zoals bij de Vel d'Hiv razzia het wielercomplex Vélodrome d'Hiver werd ingezet voor een paar dagen werd in Amsterdam de Hollandsche Schouwburg jarenlang ingezet als depot. In deze periode hielp de directeur van de Hollandsche Schouwburg, Walter Süskind, honderden mensen (vooral kinderen) ontsnappen en onder te duiken. Sinds 19 januari draait de film Süskind in de bioscoop. Deze film verhaalt over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de Hollandsche Schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat met name over Süskind's rol hierin. De schouwburg heeft na de oorlog nooit meer de functie van theater vervult en is sinds 1963 een monument dat dient als gedenkplaats. De Hollandsche schouwburg is ook te bezoeken. Voor meer informatie daarover verwijs ik naar www.hollandscheschouwburg.nl.

2 comments:

  1. Het boek vond ik echt heel mooi, de film ook maar vergeleken met het boek vond ik hem wel wat tegen vallen wat ik wel jammer vond.

    ReplyDelete
  2. Ik vond het boek zelf ook wel indrukwekkender. Toch vond het op zich zelf een goede film.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...