Image Map

Sommergäste in de Fabergé villa


Time started: 19.45
Watching: Mirror, Mirror


 photo blogpuntlustaufkulturpuntde_zps7128c0b5.jpeg
Scènebeeld uit Sommergäste
via


2, 3, 5, 7 en 23 maart zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam 5 voorstellingen te zien van de hand van de Letse regisseur Alvis Hermanis. Als eerste is Sommergäste van Maxim Gorki te zien. Ik moet zeggen dat deze voorstelling, van wat ik begrepen heb uit de Duitse en Franse recensies die ik kon vinden, mij bijzonder saai lijkt. De tekst van Gorki wordt slechts uitgesproken omdat deze uitgesproken dient te worden en de spelers hebben 3 uur de tijd om verveling uit te beelden. Helaas heb ik geen tripje naar de Stadsschouwburg over om me drie uur te vervelen. Bovendien heb ik eerder een voorstelling van Maxim Gorki gezien en ik heb nog steeds spijt dat ik mijn vriendje die veel te lange drie uur heb laten doorstaan.


 photo wandererpuntblogpuntlemondepuntfr_zpsfe961f68.jpg
Scènebeeld uit Sommergäste
via


Reden waarom ik begin over deze voorstelling is dat de vormgeving fascinerend is. Ok, bijna de gehele cast loopt in mooi victoriaans ondergoed en heeft de mooiste Gibson Girl kapsels. Maar vooral het decor is op z'n zachts gezegd fabelachtig. Voor het decor is één van kamers van de villa van de familie Fabergé nagebouwd. De familie Fabergé is eeuwenlang hofleverancier geweest van juwelen onder andere in de vorm van de beroemde Fabergé eieren. Dit zijn met edelmetaal en edelstenen versierde juwelen in de vorm van paaseieren met daarin de prachtigste miniaturen verstopt. Als liefhebber van miniaturen vind ik dat gegeven op zich al fascinerend maar er is meer. De familie vluchtte eind 17de eeuw als hugenoten uit Frankrijk en stettelde zich in het huidige Estland (dat op dat moment deel uit maakt van het Russische rijk). Wanneer Gustav Fabergé in de 19de eeuw wordt benoemt tot hofjuwelier vestigd de familie zich in St. Petersburg. De familie is groot en er worden verschillende villa's in en rond St. Petersburg betrokken. Agathon, de zoon van Carl Fabergé, krijgt van zijn vader een villa bij het dorpje Pesochniy. Wanneer de Russische revolutie uitbreekt wordt het bedrijf van Fabergé genationaliseerd, de villa wordt leeggeroofd (op zoek naar de kluis wordt zelfs de gehele bibliotheek gestript) en de familie vlucht het land uit. Sinds het ruwe optreden van de bolsjewieken staat de villa honderd jaar leeg.


 photo hal_zps738cf8bd.jpg


En hoewel het karakteristieke pand wel wordt gezien als een historisch gebouw wordt het niet gerenoveerd en laat men het achterstallig onderhoud alleen maar verder oplopen. Alle muren vertonen gebladerde verf, het glazen dak is voor het grootste deel bedolven onder groen dat zich er in de afgelopen 100 jaar heeft verzameld, de meeste trappen zijn onbegaanbaar en de ooit adembenemende tuin is nu compleet overwoekerd.


 photo buiten_zpsb05d9cd2.png


 photo overloop_zpse8992611.png
Links de overloop in de originele staat (1908) en rechts de huidige staat.


In Sommergäste in de versie van regisseur Alvis Hermanis is een stukje van de villa in zijn huidige staat nagebouwd. Enkel om die reden zou ik de voorstelling graag gaan zien. Maar eerlijk gezegd geef ik er de voorkeur aan om het origineel te gaan bekijken. Helaas, St. Petersburg is een eind weg en bovendien is de villa vanwege de vervallen staat officieel niet toegankelijk. Wel schijn je er zo binnen te kunnen lopen omdat de deuren niet op slot kunnen.


 photo blauwengeel_zps858e6003.jpg


~~~


English: Tomorrow a German version of Maxim Gorki's Sommergäste is shown at the Stadsschouwburg in Amsterdam. The scenery is a replica of one of the rooms in a villa (in it's current state) owned by the Fabergé family (the royal jewelers and makers of the famous Fabergé eggs). It was build for Agathon Fabergé (the son of Carl Fabergé who was the royal jeweler at that time) in 1907. During the russian revolution the Fabergé company was nationalised, the villa was looted by the bolsjeviks and the Fabergé's fled Russia. The villa hasn't been touched since the Russian revolution.


Time ended: 17.34
Watching: Bunheads



Foto's van de Fabergé villa komen van ermaktravel.com

Sister Act


Time started: 17.30
Listening: Carice van Houten - Siren or the Sea


 photo header_sister_act_zps9f766cd5.jpg


Gister was ik bij een try-out van de musical Sister Act. De musical volgt de verhaallijn uit de alom bekende film uit 1992 met dat verschil dat de musical zich af speelt in de jaren '70 i.p.v. de jaren '90. Deloris (Carolina Dijkhuizen) is een nachtclub zangeres en de minnares van Curtis (Stanley Burleson). Ze is vast besloten om door te breken en een glansrijke muzikale carrière te starten. Maar wanneer ze getuige is hoe Curtis iemand dood schiet en ze bij haar voormalig klasgenoot en politieagent Harry (Edwin Jonker) komt vertellen wat ze gezien heeft, is ze haar leven niet meer zeker. Het lijkt Harry beter als ze een tijdje onderduikt in een klooster zodat Curtis haar niet kan vinden. Bij aankomst in het klooster is Moeder Overste (Simone Kleinsma) allerminst enthousiast over haar komst maar Monsigneur O'Hara (Frans Mulder) herinnert haar dat het haar taak is om barmhartig te zijn. Na een incident waarbij Deloris naar de kroeg aan de overkant van de straat is geslopen, lijkt het Moeder Overste een goed idee om Deloris' muzikale kwaliteiten te benutten door haar voor te stellen aan het volledig a-tonale koor van het klooster. Als Deloris de eerste schrok te boven is gekomen begint ze enthousiast met het eerst zo vreselijk klinkende koor te transformeren in een swingend showkoor. Ze is echter zo succesvol dat de paus hen wil zien optreden. Door dit nieuws komen het kloosterkoor en Deloris op TV. Curtis ontgaat dit nieuws ook niet en Deloris' leven is dus opnieuw in gevaar. Harry besluit dat het beter is als Deloris het klooster verlaat en zich elders schuil houdt tot de rechtzaak. Echter, de vrouwen in het koor zijn haar vriendinnen geworden en Deloris wil ze niet in de steek laten zo vlak voor het optreden voor de paus.


 photo sapres2_zps015163f4.jpg
Carolina Dijkhuizen speelt Deloris van Cartier


De voorstelling is boven alles grappig. In het begin was het een beetje wennen aan de overdreven manier waarop sommige grapjes gebracht werden maar al snel werd Sister Act een hilarische avond. Soms qua tekst, soms door fysiek spel, soms subtiel, soms enkel omdat een acteur en reactie net een fractie later plaats dan je verwacht en een enkele keer zelfs simpelweg hilarisch en bovendien compleet onverwachts. Met Simone Kleinsma (Moeder Overste) en Frans Mulder (Monseigneur O'Hara) in de cast valt ook haast niet anders te verwachten en gelukkig wordt die verwachting dan ook helemaal waar gemaakt.
Het decor neemt in deze voorstelling geen centrale plaats in. Hoewel het decor wel groots is opgezet is het niet adembenemend en zelfs enigszins functieloos. Dit spreekt echter voor de voorstelling. In het geval van Sister Act is een flinke dosis humor, goed uitgevoerde muziek en een goed verteld verhaal mijns inziens meer dan genoeg om een goede musical neer te zetten.


 photo sapres1_zps99de8b44.jpg
Simone Kleinsma als Moeder Overste en Carolina Dijkhuizen als Deloris van Cartier


Hoofdrolspeelster Carolina Dijkhuizen overtuigd in deze eerste try-out week nog niet helemaal. Zeker in het begin is ze gehaast, slecht te verstaan en haar spel net te overdreven. Vocaal is ze echter ijzersterk en ze heeft een prettige uitstraling. Bovendien hoeft Dijkhuizen de voorstelling niet te dragen. Sister Act is, geheel in lijn met het verhaal, een echte ensemble voorstelling. Er zijn veel kleine rollen en een groot ensemble dat veel aanwezig is op het podium. Samen maakt de cast de avond tot een feest. Het ensemble, dat voor het grootste deel bestaat uit het nonnenkoor zingt in één woord fantastisch. In de casting van het ensemble van deze musical zijn geen concessies gedaan ten behoefte aan het plaatje. Er lijkt eindelijk eens gekozen voor kwaliteit. Begrijp me niet verkeerd, soms kan het plaatje heel belangrijk zijn maar mijns inziens wordt er vaak te veel prioriteit gegeven aan het totaalbeeld ten opzichte van zang-, spel- en danskwaliteiten van de performers. Zowel plaatje als kwaliteit zijn in dit geval uitstekend. Dansende en zingende nonnen hoeven echt niet allemaal dezelfde lengte te hebben.

Muziek is, wellicht na het komische element, absoluut de belangrijkste factor in deze voorstelling. Waar ik verwacht had om de liedjes uit de film te horen werd ik aangenaam verrast. Alle muziek voor de musical werd nieuw gecomponeerd en niet door de minste bovendien. Alan Menken (bekend als de componist van menig Disneyfilm) leverde een score die zo uit de jaren '70 lijkt te komen. Glenn Slater tekende voor de vaak grappige liedteksten (in het Nederlands helaas wederom in vertaling van Martine Bijl, dus de onnodige schunnigheid druipt er weer van af. Maar in een urban setting als deze is het gelukkig wat minder storend).


 photo sapres5_zps0271bced.jpg


Sister Act staat garant voor een fijne, ontspannen avond uit waar de muzikale kwaliteit van afspat. Dankzij deze ingrediënten kan je zelfs met een niet al te ingewikkeld verhaal ook deze zure Sondheim fan een goede avond bezorgen. Sister Act is in de Nederlandse versie uitsluitend te zien in het AFAS Circustheater in Scheveningen. De voorstelling zal op zondag 3 maart in prèmiere gaan.


~~~

English: This is a review of the Dutch production of the musical 'Sister Act', that is why I chose to write this review in Dutch only. However, producer Stage Entertainment does have current productions of the musical in Paris and Stuttgart and a touring production in the United States. If you would like to read my review in English or another language please use the Google translate function in the menu at the right.


Time ended: 22.26



Foto's in deze post zijn gemaakt door Roy Beusker tijdens de perspresentatie in de Vondelkerk in Amsterdam. 
Scènefoto's waren ten tijden van plaatsing van deze post nog niet beschikbaar aangezien de prèmiere pas plaats vindt op 3 maart.

My week in instagram pictures


Time started: 00.44


21-2-13 1

21-2-13 2

21-2-13 3



1. The complete range of Fentiman's @ThomasGreens
2. The building shows this store used to be a theatre #theater 3TheHague #architecture #TheatreMasks
3. Flower in Sol bottle #PavlovDenHaag #Pavlov #flower #Sol
4 + 5. New shoes #sale #BHLDN #SomethingBleu #shoes #shoebox
6. Lunch: Port Salut with white grapes (even better on toasted bread) #PortSalut #lunch #grapes 3toast
7. Yay, sale love #DVDs #musicals #costumedrama #sale #amazon #TheHelp #ByeByeBirdie #JaneEyre #Birdsong #CallTheMidwife #PhantomOfTheOpera #LoveNeverDies
8. Phantom DVD double pack #DVD #ThePhantomOfTheOpera #LoveNeverDies
9. Ever after 4 years still my cute-as-a-button bag
10. Peter Pan - World Arena Tour tickets #PeterPan #WorldArenaTour #musical #ZiggoDome #MusicHall
11. New old wedding photo's
12. Noodle/shrimpsoup with vegetarian shrimp #vegetarian #veggie #vega #vegetarianbutcher #vegaslager #noodlesoup #shrimpsoup #noodles #vegetarianshrimps
13. Sitzprobe for 'The Concept' #mlabpitch #theconcept #musical #sitzprobe #muzyQ


Time ended: 01.01

Dial M for Murder


Time started: 00.21
Watching: The Paradise



 photo flyerdialm_zps0df37b73.png


Ooit begon ik mijn (toen nog onder een andere naam en met een andere lay-out) blog met een post over De Spooktrein van Het Thrillertheater. Nu een aantal jaar later ben ik opnieuw naar een voorstelling van Het Thrillertheater geweest en wederom was het een heel fijne en zeer spannende avond.


 photo Dial_M_for_Murder_-_13_zps7c94ea76.jpg
Eric Bouwman en Brigitte Heitzer


Tony Wendice (Peter Tuinman) heeft ontdekt dat zijn vrouw, Sheila (Brigitte Heitzer), vreemd gaat (haar minnaar wordt gespeeld door Eric Bouwman) en wil daarom dat een oude bekende van hem Sheila vermoord. Door een vreemd toeval kan Sheila zich echter verdedigen wanneer ze wordt aangevallen. De man die haar ging vermoorden (Roelant Radier) vindt daardoor zelf de dood. De rechercheur van de politie (Genio de Groot) vraagt zich echter af of deze zaak van noodweer geen vooropgezet plan is geweest en laat de zaak niet los. De ene verwikkeling na de andere blijf je op het puntje van je stoel zitten. En omdat er geen pauze is heb je bij het slotapplaus het gevoel dat het onmogelijk een paar uur later kan zijn omdat je zo vol spanning hebt zitten kijken.


 photo Dial_M_for_Murder_-_7_zps2a03d18e.jpg
Brigitte Heitzer, Peter Tuinman en Genio de Groot


Decor en kleding zijn in de stijl van de jaren '60 maar omdat invloeden van de jaren '60 juist nu in de mode zijn komt de aankleding nostalgisch maar niet gedateerd over. Het decorontwerp is erg inventief en weet zelfs bepaalde filmische effecten te creëren. Jolanda Lanslots is verantwoordelijk voor het decorontwerp en aangezien ik enkele jaren geleden bij een productie betrokken ben geweest waarbij zij 
ook het decor ontwierp lijk ik misschien bevooroordeeld. Desalniettemin kwam ik er pas achter dat zij dit decor had ontworpen toen ik de voorstelling al had gezien en nadat ik had opgemerkt dat ik het decorontwerp erg sterk vond.


 photo Dial_M_for_Murder_-_9_zps7c6619b0.jpg
Peter Tuinman, Genio de Groot en Eric Bouwman


Dial M for Murder is onderdeel van de Hitchcock triologie die Het Thrillerther vorig seizoen is gestart met 39 Steps. Aangezien Dial M for Murder één van de beste voorstellingen is die ik dit seizoen gezien heb zal ik volgend theaterseizoen zeker naar het slotstuk in deze trilogie gaan kijken. Ik raad iedereen, die van een goede theaterthriller houdt, aan nog snel naar deze intrigerende voorstelling te gaan kijken. Dial M for Murder is nog te zien t/m 31 maart in verschillende theaters in Nederland.


~~~


English: Dial M for Murder by Het Thrillertheater is a Dutch performance, therefore this review is only in Dutch. However, if you would like to read it in English you can use Google Translate in the menu at the right. Dial M for Murder is an adaptation of the Alfred Hitchcock movie 'Dial M for Murder'. Because of a presentation I have to give on composer Bernard Herrmann (who wrote a lot of the film scores for Hitchcock's films) in april I'm very much into films by Hitchcock (although the fact that I had theatre tickets to the play was really a coincidence) and this movie with Grace Kelly in the lead is one that you certainly don't want to miss. 


Edit: De voorstelling die vanaf september 2013 te zien zal zijn is 'De man die het wist'. Dit is een nieuwe voorstelling van Bruun Kuijt en Lex Passchier die wordt aangekondigd als "een hilarische hommage aan Hitchcock". Rollen worden gespeeld door: Sander de Heer, Hymke de Vries, Filip Bolluyt, René van Wegberg en Lex Passchier.  De aankoniging op de website van Het Thrillertheater:

"In een piepklein theatertje hebben vijf acteurs het plan opgevat om in één voorstelling het volledige oeuvre van Alfred Hitchcock na te spelen. In een doldwaas verhaal komen fragmenten voorbij uit alle 53 films van ‘The master of suspense', waarbij klassiekers als ‘Psycho', ‘The Birds' ‘Rear Window' en ‘North by Northwest' natuurlijk niet ontbreken.


De acteurs spelen in een razend tempo meer dan 30 dubbelrollen en deinzen er niet voor terug op het podium met auto's langs ravijnen te scheuren, met een boot de achtervolging op zee in te zetten, of met een vliegtuig over een maïsveld te vliegen.

Behalve op het toneel zien we de acteurs ook daarbuiten, waar ze zelf alle technische handelingen verrichten die voor het verhaal noodzakelijk zijn. Maar ook achter de schermen blijkt er van alles aan de hand en is de grote vraag: houden ze het vol tot het doek valt?

‘De man die het wist' is op deze manier niet alleen een ode aan één van de beroemdste regisseurs uit de filmgeschiedenis, maar tegelijkertijd aan het ambacht van theater maken."


Time ended: 01.15


Scènefotografie: Joris van Bennekom

1001 vrouwen

Time started: 11.05
Watching: House


 photo 842857_529010680454064_904499585_o_zps2f2b3b65.jpg


Van 15 februari t/m 20 mei 2013 is bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling 1001 vrouwen te bezoeken. De tentoonstelling opent pas vandaag dus ik ben er nog niet geweest maar de facebook berichten maken me erg nieuwsgierig. Zo worden er onder andere sieraden getoond van danseres en spionne Mata Hari. Maar er wordt ook aandacht besteed aan (inmiddels) minder bekende vrouwen.


 photo 529561_529489200406212_1339378652_n_zpsda50d5c2.jpg



Zo worden er bezittingen getoonde van Johanna Paulina Musters, ook wel bekend onder haar artiestennaam Prinses Paulina. Deze vrouw was 30 centimeter lang toen ze werd geboren (1978) en was maar 60 centimeter groot toen zij op haar 16de stierf. Ze werd wereldberoemd door op te treden op kermissen. Ze stierf tijdens een verblijf in New York waar ze heen reisde om een aantal zeer succesvolle optredens te geven. Officieel stierf de vrouw aan een longontsteking en hersenvliesontsteking maar het drinken van een grote glas port dat ze elke dag kreeg voorgeschoteld door haar oom/manager zal ook hebben meegespeeld. 

De tentoonstelling werd samengesteld naar aanleiding van het boek 1001 vrouwen, dat ook vandaag verschijnt. "Ooit gehoord van Trijntje Keever? Van Marie du Moulin? Van Judith Leyster, Maria Gartman, Trix Terwindt? In hun tijd stuk voor stuk spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol hebben gespeeld in het verleden van Nederland. Els Kloek ontrukte hun levensverhalen aan de vergetelheid. Tien jaar werkte ze met meer dan driehonderd deskundigen aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resultaat is een monumentaal naslagwerk, dat leest als een spannende dwarsdoorsnede van 1000 jaar Nederlandse geschiedenis." (Uitgevers tekst)   



~~~


English: This post concerns a Dutch exhibition and book. If you would like to read a translation of the post look for the Google translation option on the right.



Time ended: 12.09
Watching: House

Merrily We Roll Along


Time started: 15.21


 photo foto_zps18b2286f.jpg


Merrily We Roll Along is a musical by Stephen Sondheim (music and lyrics) and George Furth (book). The musical tells the story of the friendship between Frank, Charley and Mary but the story is told backwards. Beginning at the moment that Frank and Mary seem to loose each others friendship in the '80s and ending in 1957 at the moment that Frank and Charley meet Mary for the first time. Mary is a journalist/novelist, Frank is a composer and Charley is a lyricist. Together Frank and Charley write musicals. The reversed story-telling makes the tragedy of all the things that are lost (friendship, making art, relationships) more clear and painful.


 photo Merrily-We-Roll-Along-Photocall-119-cropped_zpsa21c66ff.jpg
Mark Umbers, Damian Humbley and Jenna Russell as Frank, Charley and Mary


Having seen this wonderful production of Merrily We Roll Along by the Menier Chocolate Factory, I can hardly imagine how it is possible that the first production of this musical could have been a flop. I had a magnificent time and the show contained everything that a great musical should entail. A beautiful score, a fascinating story, great performers, something to think about and most of all I was completely emerged in the world that the cast and crew created. 
The night I saw the production Mary was played by understudy Amy Ellen Richardson. Joanna Woodward was playing the role of KT, which is usually played by Amy Ellen Richardson. As far as I know the production doesn't have any swings. so when a member of the cast is sick there will be one person less on stage. If it wasn't for the announcement at the entrance of the auditorium I wouldn't have noticed these cast changes at all.


 photo Merrily-We-Roll-Along-Menier-16-11-12-798_zps3e1345e3.jpg


A two years ago I saw the Menier Chocolate Factory's perfect production of Road Show. Now, after having seen a second production that was near to perfection I think I can never go to London again without paying a visit to the Menier Chocolate Factory. At least not without feeling some guilt towards the dramaturg in me.


 photo Merrily-We-Roll-Along-Menier-16-11-12-1172_zps138a9ffe.jpg
Josefina Gabriella as Gussie


Merrily We Roll Along will play until March 9th in the Menier Chocolate Factory. Unfortunately all performances are sold out. However you can sign up to be informed about a possible transfer to the West-End. You can sign up at the Menier Chocolate Factory website.


Edit: Merrily We Roll Along is tranfering to the West-End! Merrily We Roll Along will be at the Harold Pinter Theatre from April 23th till July 27th. Tickets are selling very fast, all shows are almost sold out.

~~~

Nederlands: Merrily We Roll Along is een musical van Stephen Sondheim en George Furth. In de musical volgen we het verloop van de vriendschap tussen Frank, Charley en Mary. Dit verhaal krijgen we van achter naar voren te zien. Hierdoor begint de voorstelling met het einde van de vriendschap tussen Mary en Frank (in de jaren '80) en eindigt het waneer Mary voor het eerst Frank en Charley ontmoet (in 1957). Mary is schrijver (zowel van boeken als theater recensies als voor tijdschriften) Frank is componist en Charley schrijft liedteksten. Frank en Charley schrijven samen musicals. Door het van achter naar voor vertellen van het verhaal wordt het nog pijnlijker en duidelijker wat de personages gaandeweg hun leven zijn verloren. 


 photo Merrily-We-Roll-Along-Menier-16-11-12-270_zps08330a2c.jpg


Nu ik deze voorstelling van Merrily We Roll Along heb gezien kan ik me bijna niet voorstellen dat de eerste productie van deze musical ooit een flop is geweest. Ik heb een fantastische avond gehad en de voorstelling heeft alle elementen die een goede musical in zich moet hebben. Prachtige muziek, een goed verhaal, fantastische performers, iets om over na te denken en boven alles de kwaliteit om de toeschouwer mee te sleuren in de voorstelling. 
De avond dat ik de voorstelling zag werd Mary gespeeld door understudy Amy Ellen Richardson.  Joanna Woodward speelde KT, de rol die normaal door Amy Ellen Richardson wordt gespeeld. Voor zover ik weet heeft de productie geen swings en dat betekend dat wanneer één van de spelers uit valt er een persoon minder op het toneel staat. Als er geen papiertje naast de ingang van het theater had gehangen om aan te geven dat 2 rollen door iemand anders werden gespeeld die avond dan had ik het waarschijnlijk niet eens opgemerkt. 

Twee jaar geleden zag ik Road Show in de Menier Chocolate Factory. Nu ik wederom een vrijwel perfecte voorstelling heb gezien in de Menier Chocolate Factory denk dat ik nooit meer naar London zal gaan zonder een bezoek te brengen aan dit fantastische theater.


 photo merrilywerollalong_zpsc8bd5252.jpg
Mary, Beth (Clare Foster), Frank en Charley


Merrily we roll along is nog tot 9 maart te zien in de Menier Chocolate Factory. Helaas zijn alle voorstellingen al uitverkocht maar je kunt wel op hun website aangeven dat je op de hoogte wil worden gehouden over een eventuele transfer naar West-End.


Time ended: 17.49



Edit: De transfer naar West-End gaat door! Merrilly We Roll Along is te zien in het Harold Pinter Theater van 23 april tot 27 juli. De kaartverkoop gaat wel erg hard, voor alle voorstellingen zijn nog maar enkele kaartjes te koop.


Photography/Scènefotografie: Tristram Kenton


My week in instagram pictures

Time started: 19.46
Watching: Upstairs, Downstairs


Ik loop een beetje achter met mijn instagram foto's, sorry dus voor het hoge kerstgehalte in deze My week in instagram pictures.


06-2-2013 1


06-2-2013 2


06-2-2013 3


1. Tony chocolonely Sinterklaas wrapping paper #TonyChocolony #sinterklaas#pakpapier #WrappingPaper
2. Eating Jamie Oliver ('s food) First time I tried Brussels sprouts, actually pretty good with lemon and garlic butter#JamieOliver #christmasDinner#brusselssprouts #AH #lilac
3. Christmas tree in front of the palace @Lange Voorhout, Den Haag
4. Koninklijke Schouwburg from Paul Steenbergen Foyer #ks #theatre
5. Paul Steenbergen Foyer #ks #theatre
6. Koning Willem I Foyer @Koninklijke Schouwburg
7. Harts in trees
8. Christmas left-over#NoBakeNutellaCheesecake#dessert#christmas
9. Miniature Christmas tree #miniature#ChristmasTrees
10. Preparing completely home-made grand desserts #GrandDessert #home-made#christmasdinner
11. More Christmas left-overs! #sachertörte#sachertaart #sacher #cake#christmasdinner #ChristmasLeftOvers#chocolate #ChocolateCake
12. Miniature canadian maple syrup#ThomasGreens #MapleSyrup


Time ended: 19.54
Watching: Upstairs, Downstairs

Cirque du Soleil's Kooza

Time started: 19.53


 photo kooza_03_800x600viacirque_zps374eaead.jpg
via


In Tampa, Florida zag ik Cirque du Soleil's Kooza. Waar Corteo uitblonk in het neerzetten van een sfeer en een bescheiden verhaallijn die terug te vinden was in alle aspecten van de voorstelling (muziek, decor, spel en acts), is er bij Kooza geen enkel samenhangend aspect te vinden. Er zijn teveel personages en clowns om een verhaallijn te ontdekken. Op de dag dat ik de voorstelling bezocht hadden de artiesten die dag al 2 voorstellingen gespeeld. Hoewel het natuurlijk niet is vast te stellen of dit de reden was van een meer vermoeide cast, leek het in elk geval of het zware speelschema van 3 voorstellingen op een dag was terug te zien in de voorstelling. De trapeze act en 'The wheel of death' act waren beiden minder spectaculair dan in filmpjes van de voorstelling te zien is. Ook was een groot aantal acrobaten genoodzaakt in deze voorstelling deel te nemen aan een groot dansnummer, dat de opening van de tweede acte vormt. Maar acrobaten zijn geen dansers en de choreografie zag er helaas erg slordig en ook ongelijk uit. Of dat ligt aan het feit dat de acrobaten worden ingezet om te dansen of omdat drie shows op een dag teveel vraagt van de performers blijft gissen maar het niveau van het dansnummer doet vermoeden dat beiden hieraan ten grondslag liggen. Overigens is het een leuk jazzy nummer dat door de zangeres en de band wel goed gespeeld wordt.


 photo tampa_zps49193e19.png



De kwaliteit van deze Cirque du Soleil is op een aantal punten duidelijk minder dan in voorstellingen die ik eerder van de producent zag. Maar uiteraard heeft deze voorstelling ook een aantal hoogtepunten. Vier acrobatische acts springen boven de rest uit. Zo is er een toren-van-stoeltjes act. Bassie en Adriaan werden in de jaren '60 wereldberoemd met hun stoelenbalansnummer. Ondanks de oorsprong van deze act weet de acrobaat van Cirque du Soleil een heel spannende act neer te zetten. Hoewel iets minder spannend is het duo op een éénwieler ook heel erg leuk en spannend om naar te kijken en 'The Wheel of Death' act maakt, zelfs in gematigde vorm, een bezoek aan deze voorstelling van Cirque du Soleil een bezoek waard. Tot slot is de slangenmensen act misschien zelfs wel de beste die ik ooit heb gezien.

Hoewel ik nooit zoveel op heb met de clownsnummers in de voorstellingen van Cirque du Soleil zit in Kooza een erg hilarische scène van een zakkenroller en zijn collega clown die een aantal toeschouwers bij hen op het podium ontvangen. De publieks-particitpatie is heel erg grappig en dat terwijl de clowns er in slagen om hun "slachtoffers" totaal niet voor schut zetten.


 photo sflchroniclepuntcom_zpsf3526171.jpg
Photo by Cirque du Soleil



Zoals van Cirque du Soleil verwacht mag worden is de muziek weer dik in orde. Ook hierin is geen eenheid of 1 bepaalde sfeer te herkennen maar stuk voor stuk bezien is de muziek weer mooi en goed uitgevoerd. Het decor in deze voorstelling is niet erg veelzijdig maar ook wel mooi; een combinatie van invloeden die doen denken aan steampunk en sprookjes van duizend-en-één nacht.


 photo www2punttbopuntcom_zps79d245f0.jpg
via

Inmiddels is Kooza (nog tot 14 februari) te zien in Londen. Vanaf 19 juli t/m 4 augustus in Knokke in België. Een medewerker vertelde ons dat de voorstelling over anderhalf jaar naar Amsterdam komt.


~~~


English: In Tampa, Florida I saw Cirque du Soleil's Kooza. Compared to other Cirque du Soleil shows Kooza doesn't have a storyline or any other cohesion between the different elements of the show. This is mostly an effect of having too many characters and clowns, but music styles, scenery, costumes and acrobatic acts do not connect with each other either. Another flaw in Kooza is that most acrobats are also in a dance number. The music has a fun jazzy sound but acrobats are not necessarily good at dancing and the dance was very messy and unsynchronized. 

Though Kooza definitely has some flaws the acts are still very good. Breathtaking acts include the Wheel of Death, a chair balancing acts and the contortion act. One of the clown numbers was really good as well (most of the time I'm not too keen on clowns). It involve a pickpocket and some audience participation that is really fun without making fun of the audience.

Kooza wil be in London's Royal Albert Hall until February 14th. From July 19th until August 4th Kooza can be seen in Knokke, Belgium. In a year and a half Kooza will come to Amsterdam.  


Time ended: 20.25

Precious Places: Walt Disney World - Epcot

Time started: 16.24
Listening: Wicked World - Laura Jansen


 photo epcottumblr_m78o0qpg2d1r54c4oo1_r1_1280-1_zpsbdb249fa.jpg


PB263478bijbew


Het eerste attractiepark dat we in Florida bezochten was Epcot in Walt Disney World. Epcot bestaat uit twee delen: Future World en World Showcase.

Future World is een verzameling van attracties die allemaal een licht educatief karakter hebben. Allemaal gaan ze over de toekomst, het verleden, overleven en/of de aarde. Dat klinkt misschien saai, maar Disney zou Disney niet zijn als alles op een vermakelijke en behapbare manier werd gepresenteerd.

World Showcase bestaat uit een groot meer waar langs een aantal landen zijn nagebootst. In elk land wordt je bij attracties en in de horeca verwelkomt door native speakers uit het desbetreffende land. Ook kan je er producten en eten uit het land krijgen. (Al heb ik het gevoel dat veel eten in de horeca wel wat was aangepast aan de Amerikaanse smaak) De landen die je er te "bezoeken" zijn: Mexico, Noorwegen, China, Duitsland, Italië, Amerika, Japan, Marokko, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Canada. In Mexico en Noorwegen zijn echt attracties over het land te bezoeken. Mexico is een beetje in de sfeer van It's A Small World. Terwijl Maelstrom, de Noorse attractie, serieuzer en mooier is. In een aantal landen is een attractie te zien die eigenlijk neer komt op een 360° film. Wij zijn er daar maar 1 van gaan zien. De keuze was gevallen op Canada en ik moet zeggen de toeristische bond van Canada heeft goed werk afgeleverd. Want Canada staat nu ineens prominent op mijn vakantie verlanglijstje.


~~~


English:  The first theme park we visited in Florida was Epcot at Walt Disney Florida. Epcot consists of two parts: Future World and World Showcase. Future World consists of attractions about the future, the past and/or the earth. World Showcase consists of a big lake. Around this lake a couple of countries are mimicked. The countries represented are: Mexico, Norway, China, Germany, Italy, America, Japan, Marocco, France, The United Kingdom and Canada.


Japan
Japan


China
China


Marokko
Marocco


France2
France


PB273581


PB273604


PB273605


Top 5 van attracties die ik niet had willen missen:

1. The Seas with Nemo & Friends: Een attractie waarin een echt aquarium wordt gecombineerd met projecties van personages uit Finding Nemo. (Yay! de mooie kwallen die in de Finding Nemo achtbaan in Disney Parijs te zien zijn, zijn hier ook van de partij. De rest van de attractie is overigens compleet anders).
2. Spaceship Earth: Hoewel (of misschien wel omdat) deze attractie wat gedateerd is, is de geschiedenisles die je krijgt, terwijl je rond wordt gereden in de bol die het beeldmerk is van het Epcot park, mooi in beeld gebracht door Disney. Daarbij wordt de geschiedenisles verteld door Dame Judi Dench, de anglofiel in mij is verkocht.
3. Eten: Het World Showcase gedeelte staat bekend om de vele restaurants. Omdat je in enkele stappen van het ene land in het andere land terecht komt, kun je op elke straathoek een gerecht proberen uit een ander land. Zo at ik in een middag Japanse edamame, Duitse saurerkraut (die ik echt véél lekkerder vond dan de zoals we in Nederland zuurkool eten, al besef ik me dat de zuurkool in Disney World waarschijnlijk eerder Amerikaans dan Duits is), Franse crêpes en Amerikaanse Funnel cake. De Engelse Twinings thee (waar ik overigens dol op ben) heb ik maar even over geslagen. Die staat altijd in grote hoeveelheden bij mij thuis is de kast en bovendien wist ik dat ik eind januari naar Engeland zou gaan dus weinig reden om een wat prijzig kopje in Disney World te drinken.
4. Test Track: deze attractie had ik niet willen missen. Helaas was hij gesloten en dus heb ik hem wel gemist.
5. Maelstrom: Dit is een dark-ride die vergelijkbaar is met dark-rides als Sneeuwwitje en Pinokkio in Disneyland Parijs. Groot verschil is dat deze dark-ride geen sprookje verteld maar je een reis door de geschiedenis van Noorwegen laat zien.


~~~


English:  Top 5 attractions that I wouldn't want to miss:

1. The Seas with Nemo & Friends: a combination of an aquarium with real fishes and projections of 'Finding Nemo' characters. 
2. Spaceship Earth: a journey through history that's narrated by Judy Dench.
3. Food: All the different countries in the World Showcase part serve different foods that are (sort of) similar to foods that are served in the countries they represent. 
4. Test Track: I didn't want to miss this one, but it was closed when we were there so I missed it any way.
5. Maelstrom: This is a dark-ride that's sort of similar to Snow white or Pinokkio in Disneyland Paris. The big difference is that this dark-ride doesn't tell a fairytale but shows you the history of Norway.


Time ended: 19.35
Listening: Skyfall - Adele


More blogposts about amusement parks in Orlando:
Magical Kingdom
Animal Kingdom
Disney Hollywood Studios
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...